Sajaucot smiltsērkšķu sulu ar pienu, iegūst kefīram līdzīgu saldskābu dzērienu.
Smilšērkšu un ābola ievārījums:
4 glāzes notīrītu un nomazgātu smiltsērkšķu ogu,
3-5 lieli āboli,
½ glāze ūdens,
cukurs.
Ābolus nomizo, atbrīvo no sēklām un serdēm, sagriež gabaliņos. Liek katliņā ābolus, smiltsērkšķu ogas, ūdeni un vāra uz lēnas uguns – vidēji 20 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Šī procesa laikā maksimāli saspaida masu, līdz tā viendabīga. Pievieno nepieciešamo daudzumu cukura (vai ievārījuma cukura), pavāra līdz cukurs izkusis. Tad iegūto ievārījumu pilda iepriekš sagatavotās burciņās. Karsē karsta ūdens peldē vēl apmēram 10 minūtes.
Informējam, ka portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.