Svarīga informācija tiem, kuriem ir problēmas ar gremošanu
90% cilvēku, kuriem ir problēmas ar gremošanu, ir pazemināta kuņģa skābe. Lai paaugstinātu skābes saturu, nepieciešams pareizi ēst un lietot preparātus, kas satur betaīna hidrohlorīdu, protams, ievērojot nepieciešamo piesardzību. Ja organisms uz betaīna hidrohlorīdu reaģē negatīvi, tad jāizvairās no šī preparāta lietošanas, lai gan tas ir ļoti labs cīņā ar pazeminātu kuņģa skābi.
Šo preparātu drīkst lietot cilvēki, kuriem ir:
- autoimūnās saslimšanas – pirmā tipa cukura diabēts, artrīts, tireoidīts, Krona slimība u.c.
- anēmija,
- pastāvīgi jālieto pretsāpju preparāti, kas kairina kuņģi,
- 65 gadi un vairāk.
Kā normalizēt skābes līmeni kuņģī
Diemžēl, tādu analīžu, kas spēj precīzi diagnosticēt, kādi tieši un cik daudz aizkuņģa dziedzera fermenti nepieciešami organisma normālai darbībai, neeksistē. Tāpēc kuņģa skābes regulēšanas jautājumam jāpieiet kompleksi. Savā ēdienkartē ne tikai jāiekļauj produkti, kas veicina žults izdalīšanos, bet arī jāizslēdz no tās produkti, kas veicina gremošanas problēmas (lētas augu eļļas, pusfabrikāti, saldumi, saldinātie dzērieni). Ir ļoti svarīgi nelietot slēptās alerģijas produktus – provokatorus, jo tie var izprovocēt iekaisuma procesus, kas rezultēsies ar žultspūšļa darbības kairinājumu un aizkavēs normālu žults izdalīšanos.
Tikpat svarīgi ir ievērot produktu saderību, lai žults kvalitāte būtu pēc iespējas augstāka. Piemēram, nedrīkst savienot olbaltumvielas ar cieti, dabā tādi produkti vienkārši neeksistē.
Žults izstrādi stimulē rūgtās garšas produktu lietošana – tas ir īsts atklājums tiem, kas izvēlas veģetāru ēdienu un tiem, kam izoperēts žultspūslis. Jāpiezīmē, ka daudziem svaigiem augļiem, dārzeņiem un garšaugiem piemīt sava rūgtā garša. Piemēram:
- bietes (svaigas vai tvaicētas);
- āboli;
- redīsi;
- rukola;
- ingvers;
- ūdenskreses;
- fenhelis;
- selerija;
- kurkuma;
- artišoki;
- pienenes;
- lapu zaļumi (ar rūgtu piegaršu).
Lai uzlabotu žultspūšļa funkciju, aknu un gremošanas sistēmas darbību, iesaka lietot piparmētras, kanēli un sierāboliņu.
Lai pazeminātu žults viskozitāti, speciālisti no rītiem iesaka dzert biešu, selerijas un ābolu sulas kokteili ar kanēli.
Tāpat no rītiem tukšā dūšā iesaka dzert glāzi citronu ūdens.
Jāatceras, ka žults sastāvā ietilpst lecitīns, tāpēc ēdienkartē jāiekļauj soja (bet, ne ģenētiski modificēta) un saulespuķu sēklas.
Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!