“Visvērtīgākais produkts uz planētas”: kāpēc olas brokastīs paildzina jūs dzīvi par 10 gadiem
Dietologi un citi eksperti nav visai iecienījuši olas – tad tās ir labas, tad sliktas, tad vērtīgas, tad atkal kaitīgas. Un tā pa apli. Varbūt beidzot ir laiks salikt visus punktus uz i.
Ir kļuvis skaidrs, ka ik dienu lietojot uzturā olas, pazeminās risks saslimt ar otrā tipa cukura diabētu.
Pie tāda secinājuma ir nonākuši zinātnieki, kuri pārbaudīja asinis vairāk kā 200 cilvēkiem. Pētījums ilga 20 gadus. Olu cienītājiem retāk konstatēja diabētu kā tiem, kuri no olām atteicās.
Pēc Vispasaules veselības organizācijas datiem, diabēta slimnieku skaits no 108 miljoniem 1980. gadā ir pieaudzis līdz 422 miljoniem 2014. gadā. Pēc veiktajām aplēsēm, 1,6 miljoni nāves gadījumu 2016. gadā bijuši saistīti ar cukura diabētu.
Uz 2040. gadu tiek prognozēts, ka diabēta slimnieku skaits sasniegs 642 miljonus.
Agrāk olas kategoriski aizliedza ēst cilvēkiem, kuriem bija sirds – asinsvadu slimības. It kā tajā esot daudz holesterīna. Vēlāk šis mīts tika izgaisināts.
Amerikas kardiologu asociācija ir paziņojusi, ka olas mērenās devās ir neatņemama pareiza uztura sastāvdaļa.
Mīts par olu kaitīgumu radās pagājušā gadsimta 70.tajos gados. To cilvēku, kas baidās uzturā lietot olas, joprojām ir ļoti daudz. Un tas ir tad, kad pētījumu rezultāti ir pierādījuši olu unikālo uzturvērtību. Ir pierādīts, ka olas atstāj pavisam niecīgu iespaidu uz holesterīna saturu asinīs.
Un tas nozīmē, ka vairums cilvēku var ēst tik daudz olas, cik vien kārojas, bez jebkādiem ierobežojumiem.
Olas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, vitamīnus un minerālvielas, kā arī antioksidantus. Tajās ir holīns, kas īpaši ir nepieciešams grūtniecēm un cilvēkiem, kas ikdienā veic intelektuālu darbu.
Jāsaka gan, ka ne visas olas ir vērtīgas. Priekšroka jādod tām olām, kas nāk no lauku saimniecībām, ir no dabiskos apstākļos turētām vistām, nesatur augšanas hormonus un antibiotikas.
Lai gan olas ietekmē holesterīna līmeni, bet pavisam nedaudz. Galvenais, olas uztur pareizu smadzeņu darbību. Olu efektu pasliktina produkti ar kuriem kopā tās tiek lietotas, un kuriem ir augsts ogļhidrātu sastāvs.
Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!