Kāpēc tievie nekļūst resni
Diētas

Kāpēc tievie nekļūst resni

Kopumā, rezultāti bija līdzīgi ar eksperimenta rezultātiem Vermontas cietumā: neskatoties uz vienādajiem noteikumiem, studenti pieņēmās svarā dažādi. Piemēram, viena studenta svars pieauga par 9%, bet citam tikai par 5%. Kādā veidā dalībnieki pamanījās notērēt liekās kalorijas? Zinātnieki skaidroja, ka šādos apstākļos daži cilvēki, paši to nemanot, veic “liekas” kustības: parausta plecus, šūpo kājas, bungo ar pirkstiem pa galdu – tādā veidā viņi tērē daļu kalorijas. Šī organisma īpašība, aizsargāties no liekajiem kilogramiem, iekodēta ģenētiski. Bet tie, kuriem šo gēnu nav, parasti ieņem nekustīgi miegainu pozu pēc katras bagātīgas maltītes. Bet visintriģējošākais bija sekojošais rezultāts: vienam studentam svars pieauga par 8%, bet ārēji jaunietis nekādi nebija izmainījies – tauku nebija ne uz gurniem, ne uz vēdera. Pie tam viņa metabolisms pieauga par 30%. Mērījumi parādīja, ka tauku procents viņa organismā pieauga tikai par 2%. Kas tad bija viss pārējais? Tas šķiet neticami, bet no pārēšanās viņam pieauga muskuļu masa. Arī tas ir ģenētisks faktors. Vieni no pīrādziņiem un šokolādes iegūst taukus, bet citi no tā paša kļūst muskuļaināki, pat nenodarbojoties ar sportu. Bet neviens jau nesolīja, ka dzīve būs taisnīga. Vēl viens interesants rezultāts. Divi dalībnieki fiziski nespēja uzņemt nepieciešamo daudzumu kaloriju: ēdiens burtiski “kāpa uz augšu”. Arī tas ir ģenētisks faktors. Organisms aizstāvas pret liekajiem kilogramiem ar nervu signālu palīdzību – tie bloķē centienus pārbāzt kuņģi. Abi eksperimenti bija ierobežoti laikā. Varētu pieņemt, ja slaidos cilvēkus pārbarotu ne mēnesi, ne trīs, bet gadu vai pat vairākus, tad varētu salauzt organisma aizsardzību un rezultātā viņi kļūtu korpulenti. Tātad, no dabas slaidie intuitīvi izvairās no lieka ēdiena, un, pat ja pārēdas, tad sāk vairāk kustēties. Dažiem pat pieaug muskuļu masa, tātad paaugstinās metabolisms. Bet pārējiem nākas cīnīties pret lieko svaru saviem spēkiem. Novēlēsim viņiem izdošanos!

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt