Kāpēc tievie nekļūst resni
Diētas

Kāpēc tievie nekļūst resni

Gados jauniem ieslodzītajiem (vecumā no 20 līdz 30 gadiem), veseliem, slaidiem no dabas, bez ģimenes vēstures par aptaukošanos un diabētu, apsolīja pirmstermiņa atbrīvošanu, ja viņi piekritīs kalpot zinātnei. (Par eksperimenta ētisko pusi filmā netiek runāts). Trīs mēnešu garumā eksperimenta dalībniekiem bija jāēd ievērojami vairāk kā parasti, lai eksperimenta nobeigumā katra svars palielinātos par 25%. Piemēram, ja ieslodzītais svēra 60 kg eksperimenta sākumā, tad beigās viņam vajadzēja svērt 75 kg. Katram no viņiem tika sastādīta atbilstoša ēdienkarte (no 5000 līdz 10000 kkal dienā) un rekomendēja izvairīties no fiziskām aktivitātēm. Eksperimenta gaitā zinātnieki saskārās ar negaidītu problēmu. Daži dalībnieki nepieņēmās svarā pietiekami, neskatoties uz to, ka uzņēma 10000 kkal dienā un ļoti maz kustējās. Divi iestrēga pie 21%, viens dalībnieks pieņēmās tikai par 18%. Zinātnieki secināja, ka dažiem cilvēkiem aptaukošanās ir praktiski neiespējama – viņu organisms tādā veidā pretojas tauku uzkrāšanai. Nesen tādu pašu eksperimentu atkārtoja ar brīvprātīgajiem studentiem, kas bija slaidi no dabas, pat kalsni, jauni cilvēki. Viens no dalībniekiem lepojās ar to, ka var ēst visu ko vēlas jebkuros daudzumos un pie tam neuzņemt ne grama liekā svara. Pārējie līdz šim nebija aizdomājušies par to, ko viņi ēd, cik daudz un kāds daudzums kaloriju viņiem nepieciešams, lai uzturētu esošo svaru. Un kādēļ gan to vajadzētu, ja viss tāpat ir kārtībā? Četru nedēļu garumā studenti ēda divas reizes vairāk kā līdz šim un izvairījās no jebkādām fiziskajām aktivitātēm. Viņi lietoja soļu mērītāju un tika instruēti nenoiet vairāk kā 5000 soļu dienā (apmēram 3 kilometrus). Tas bija ideālais režīms, lai uzkrātu liekos kilogramus. Protams, ēst divreiz vairāk kā parasti nemaz nav tik viegli. Lai atvieglotu studentu uzdevumu, viņu ēdienkartē tika iekļauti mīksti, kalorijām bagāti produkti, kuriem nebija nepieciešama lieka sakošļāšana: virtuļi, fritēti kartupeļi, saldējums, šokolādes, saldas bulciņas un kliņģeri, tortes, picas ar sieru un majonēzi, pudiņi, siera kūkas, saldie dzērieni, piena kokteiļi ar sīrupu un putukrējumu. Šokolāde, pēc eksperimenta dalībnieku teiktā, vislabāk “gāja iekšā”. Un patiešām, šokolāde ir nutrient dense food: mazā daudzumā ir daudz kaloriju, cilvēks var apēst šokolādi dažos kumosos, neizjūtot tūlītēju sāta sajūtu, tad apēst vēl vienu, un vēl vienu. Tādā režīmā, teorētiski, studentu svaram bija jāpieaug par 15% četru nedēļu laikā, vai vidēji par 10 kg. Lai noteiktu ķermeņa kompozīciju (muskuļu un tauku procentu), tika izmantots speciāls aprīkojums. Dalībnieki ziņoja, ka pēc bagātīgas maltītes viņiem ir miegains noskaņojums, vēlme atgulties, kā arī žēlojās par pastāvīgu nepatīkamu saldi – taukainu piegaršu mutē. Eksperimenta laikā (četras nedēļas) svarā pieņēmās visi, pat students, kas visvairāk lepojās ar to, ka nekad nepieņemas svarā. Dalībnieki ar izbrīnu aplūkoja tauku krokas sānos un uz iepriekš plakanajiem vēderiem.

Patika šis raksts? Iesaki to arī draugiem!

Pievienjies mūsu sekotājiem
Aizvērt