Ķiploks jau ilgu laiku ir veselības uzturēšanas stūrakmens, un tam ir ļoti pamatots iemesls. Tas ieguvis savu reputāciju pateicoties allicīnam – vienam no saviem ķīmiskajiem elementiem.
Balstoties uz nesenajiem Vašingtonas universitātes pētījumiem, ķiploks ir 100 reizes iedarbīgāks par divām populārākajām antibiotikām, kuras lietojam, lai iznīcinātu baktērijas, kas ir atbildīgas par slimībām.
Tika arī pierādīts, ka allicīns palīdz pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, novērš trombu veidošanos. Ķiploks, kā zināms, samazina aterosklerozes veidošanās risku un iznīcina vīrusus un baktērijas, kas izraisa gripu, saaukstēšanos un ausu sāpes. Pētījumi ir parādījuši, ka tas darbojas arī gremošanas traucējumu un caurejas gadījumā.
“Šī ķīmiskā viela jau sen ir zināma ar savām antibakteriālajām un pretsēnīšu īpašībām”, - saka Helēna Bonda, Derbijšīras dietoloģe – konsultante un Britu diētas asociācijas preses sekretāre.
“Tāpēc, ka cilvēki uzskata, ka ķiploks paaugstinās imunitāti. Daudzi vienkārši sasmalcina ķiploku, sajauc to ar olīveļļu un liek uz maizes.
Bet kā un vai patiešām tas palīdz, līdz galam vēl nav izpētīts”.
Viens no visinteresantākajiem rezultātiem, kas attiecas uz ķiploku, ir tāds, ka ķiploks paaugstina vispārējo antioksidantu līmeni organismā. Un interesanti, ka Krievijā cilvēki ķiploku dēvē par krievu penicilīnu.